yalan söylemek için bir gerçek aramak



hadi bana bir yalan söyleyin. bundan gerçek olsun ama..


soğuk öyle bir hal alır ki bazen; iliklerinize işler, kanınızı dondurur. bazen de öyle anlar yaşarsınız ki; ne soğuk kondurur kanınızı, ne de yalan söyleyecek bir gerçek ararsınız. işte böyle anların birinde gördüm bu küçük kızı. şişli'nin arka sokaklarının birinde..

hani mağaza önlerinde sıcak hava üfleyen küçük mekanizmalar vardır ya; işte onların birinin üzerine oturmuş, soğuktan üşüyen ellerini ısıtıyordu. ilk defa bu kadar saf bir sıcaklık vardı dünya üzerinde. güneş bile ısıtmamıştı bu kadar dünyayı. lanet edecek ne kadar çok şey varsa ettim. susmak haddim bile değildi!


hala gülüyordu.. fotoğraflarını çekip oradan ayrılırken bir kaç adımda bir duraksadım. ne yalan söyleyeyim hayatımda onun kadar içten gülmedim, belki de onun kadar üşümedim bile. ayak uçlarıma bakıp yürümeye başladım sonra. her adımda sanki bir şeyler ezip geçtim. dur diyemedim, "gel" demek aklımın ucundan bile geçmedi. şimdi düşünüyorum da; her yağmur yağdığında oraya gitsem, sonra orada ellerini ısıtan küçük bir kız çocuğu görsem ve desem ki; "ben söyleyecek bir yalan bulmadım, sen bana gerçeği söyle.." acaba benim de yüzümde böyle saf bir gülümseme olur mu?

unutmadan; siz söyleyecek bir yalan buldunuz mu? bunun kadar gerçek ama..!


22 fikre tercüman olmuş:

üryan dedi ki...

o kadar kitap okursun.. gün olur, bir küçük kız çıkar, böyle adama söver gibi sorar insana, sadece bakarak.. söz cahil kesilir o zaman..

FKH dedi ki...

@üryan

işte böyle bir andı bu da. sanki bana; "sen ne yaşadın ki hayatta?" der gibiydi. dediğin gibi söz bile yoktu dilimde. cahillik her yanımdan akıyordu..

SEDAT dedi ki...

böyle yaptığn için bazen senden tiksiniyorum biliyomusun? içacıtmakta üstüne yok maşallah!!!

Bengisu dedi ki...

O kadar çok ki sokakta, kime kızmalı kime sövmeli şaşırıyor insan. Orada onu çalıştıran anne-babaya mı, yanlış politikaların yarattığı kaos ortamının maddi yetersizliklerine mi, ya da direk "tanrı"nın adaletsizliğine mi... Sen bu resmi çeksen de ben böyle uzun cümleler kurmaya çabalasam da o kız hala orda çalışıyor, elleri üşüyor..
Ne zaman böyle bir manzara görsem aklıma "Slumdog Millionare" geliyor.

FKH dedi ki...

@Bengisu

dediğin gibi belki de. kime sövmeli ya da kime kızmalı bilemiyor insan. tutup birilerini silkelemek geliyor aklıma, kim olur onu da bilmiyorum. saçma salak düşüncelerin hasını kuruyorum o da olmuyor. sanırım filmin baş rolünde hep bu çocuklar var..

FKH dedi ki...

@SEDAT

aslına bakarsan Sedat, bende kendimden tiksiniyorum..

imroz dedi ki...

bir önceki yazındaki gülümseme nekadar güzelse burda da iki gülen göz bir o kadar güzel...

FKH dedi ki...

@zehra16

dediğin çok doğru zehra. belki onlardan bile güzel. orada bir sinir harbi ardından gülümseme vardı, burada zaten her gün yüzde olan bir gülümseme. ama ortak noktaları güzel olmaları..

EVRAKA dedi ki...

ssaatlerce durup karsısında bakılacak bır fotograf bu her seferınde bambaska bırseyler uyandırıyor
isyan,şükretmek,kör cahillik.....

FKH dedi ki...

@EVRAKA

bende öyle düşüyordum EVRAKA; ama emin insan o kadar da fazla kalamıyor karşısında. kızı geçtim fotoğrafın bile. aklına gelenler insanın beynini kemiriyor. "ne yani bişey yapamıcam mı ben şimdi bu kıza??" sorusu deli ediyor insanı..

stuven dedi ki...

''acaba benim de yüzümde böyle saf bir gülümseme olur mu?..'' olmaz. biz artık çocuk gözlerimizle bakmıyoruz dünyaya...

FKH dedi ki...

@stuven

sanırım haklısın stuven. biz artık çocuk olamıcaz..

Syhn dedi ki...

söylenecek bir şey bırakmamışsın doğrusu..

FKH dedi ki...

@Syhn

gözlerindeki o ışıktan olsa gerek. hep bir yerden yakalayıp vuruyor..

Ice-Man dedi ki...

blog sitenizi yeni görenlerdenim.yalnızca son 2 gönderinize bakabildim.çok değerli ve hoş. blog siteleri arasında bir sürü saçma sapan işlerin yanında böyle güzel işler de varmış demek.teşekkürler.

FKH dedi ki...

@Ice-Man

ilk önce hoş geldiniz demek isterim. çok teşekkür ederim yorumlarınız ve düşünceleriniz için. elimden geldiğince yazmaya, bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. sizin gibi değerli okuyucuların bu şekilde yorumları da tabiki beni kamçılıyor. daha çok yazma, daha çok hikaye bulma isteği uyandırıyor. tekrar teşekkür ederim..

keditasması dedi ki...

Var ama,kopya yok.

FKH dedi ki...

@keditasması

eğer varsa ne ala..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Kim daha insan, kim gerçekte daha mutlu, kiminki gerçek hayat anlamak ne zor bazen.

Sonradan görmüşün hayasızlığı, bulmuşun nankörlüğü, o koşullarda gülümseyebilen kızın mutluluğu..söz bulamadım bundan öte....

FKH dedi ki...

@Onuncu Köyün Adamı

bazen o kadar zor çıkıyor ki kelimeler boğazımdan..

huzur dedi ki...

Biz mutluluğu arayaduralım; fotoğraftaki güzel yürekli kız-gözlerinden anlıyorum-sahip olduğu azla sanırım bir çoğumuzdan daha mutlu.
Biz ona acıyaduralım.İster istemez şu soru geliyor aklıma: bu satırları yazıyorsun da bu kız için ne yapıyorsun?İsteyen kendine de sorabilir.
Şu dünyanın adeletsizliğine bir daha tükürmek geliyor içimden.

FKH dedi ki...

@Catharsis

bu adaletsizlik üzerine dünyada yazılmış eserler yapılan adaletsizliklerden daha fazla ama nedense hiç bir çare bulunamıyor buna ve bunun gibilere..

yorumun için teşekkürler, hoş geldin bu fakr u mekana..

Yorum Gönder

hani duşa girersin de su ısınana kadar geçen süre içinde yaşadığın üşüme vardır ya?

hahh işte o anlarda aklına takılan bir yorum olsun..