bakkala ekmek almaya gidiyorum diye çıkıp 50mm lens alıp gelmek

.

eğer fx format bir makineye sahipseniz, lens konusunda hem zamana hem de paraya ihtiyacınız vardır. böyle durumlarda da elinize geçen fırsatlarda sabit lenslere düşük maliyetlerle sahip olmak belki de en iyisi. en azından benim için öyle. sürekli lens fiyatlarını takip eden, illa şu lense sahip olmalıyım diye deli divane olmayan benim bile bir  50mm lense ihtiyacım olması çok doğaldı. ve doğa kanunlarını yine yerine getirdi..


yalan yok tek derdim geniş diyafram aralığıydı. elimdeki nikkor 24-120mm f/3.5-5.6G IF-ED VR lensin derinliği ne yazık ki tatmin edici boyutta değil. ha bu o lensimi sevmediğim anlamına gelmesin. kendisi ilk gözağrım olması hasebiyle büyük bir yere sahip. kaldı ki yukarıdaki ve aşağıdaki fotoğrafları da onunla çektim. canım benim yaa. sevişiyoruz zaman zaman.. 



nikon nikkor 50mm f/1.8D nikon'un bir efsanesi. aslında bütün lens üreticilerin kendine has bir efsanesi desek daha doğru olur. çünkü sabit lensler içinde 50mm, geniş diyaframda kullanılan en popüler lesnlerden biri. belki de en çok talep göreni..


böyle olunca da bir 50mm edinme zamanımın geldiğini düşünüp alıverdim. aslında nikon'un fx makineler için kullanılan lensleri içinde fiyatı en uygun olan lensi bu. gerçekten de çüzi bir fiyata sahip olabiliyorsunuz. hala düşünen varsa hiç durmasın derim..


bu baykuşun adını koymadım daha. öylece takılıyor rafta. ha ben lensten bahsediyordum di mi? gece çekimleri de iyi; malum geniş diyafram aralığı. daha gece çekimi yapamadım ama kullananlar böyle diyor. bir ara yapacağım. o zaman haber veririm..


gördüğümüz gibi devler ülkesinde de yeni rakı tercih ediliyor. aslında bir çok fotoğrafçı da bu lensi kullanıyor. mesela new york'ta yaşayan arkadaşım Güney, new york'un karını-kışını anlattığı yazısında da bu lensi kullanmış. hatta bunda da..

burada bir parantez açmam lazım. şuan adb'de "occupy wall street" adı altında bir başkaldırı var. evet, bildiğiniz bir başkaldırı. ezilmeye, daha doğrusu içinde bulunduğumuz duruma veremediğimiz tepkinin tam da yapılması gereken şekli. konuyla ilgili olayların içinden birinin gözlemleri var. donuz.com'dan Güney Cüceloğlu ve "Times Square İşgal Altında"..



konuyla alakası yok belki ama ben küçükken annem balkon yıkadıktan sonra emekliye emekliye balkona gider, yerde kalan balkon sularını içermişim. annem bunu bütün ailenin toplandığı meclislerde halen anlatır. sizden saklım gizlim yok, sizde bilin istedim. 

nikon.com
böyle işte efendim. 50mm'lik bir lensin ilk dakikalarda gösterdiği performans bunlar. inşallah uzun yıllar devam eder birlikteliğimiz. ciddi düşünüyoruz. ailelerimiz tanıştı zaten. artık hayırlısı diyoruz ikimizde. yazıyı bilim insanı Meren'in bir yazısınnda söylediği bi' sözle bitirmek istiyorum; (şimdi hangisi olduğunu hatırlayamadım)

50mm lens bir markanın namusudur..
bir süre sonra gelen edit: meğersen yukarıdaki sözü meren söylememiş. sözün orjinali ekşi sözlük'teki bu entry'de geçmekteymiş. meren'in günlüğüne de onur yılmaz eklemiş. hayır meren'in günlüğünde okuduğumu biliyordum; lakin meren söylememiş de başkası söylemiş. demek başkası söyleyince ben meren söyledi sanmışım. eğer başkasının söylediğine inansaydım kesin başkası söyledi derdin. neden demeyim. demek ki meren'in günlüğünde okuyunca meren söyledi zannettim. (bzk: vizontelete'de ki piriket sahnesi)

2.edit: gece çekimleri sonrası..

gece çekimi filan #1
gece çekimi filan #2




24 fikre tercüman olmuş:

Adsız dedi ki...

hayırlı olsun. gerçekten de güzel bir lens 50mm bütün markalar için.

hypnos dedi ki...

efenim hiç anlamasam da bir post ona ayrıldığına göre senin için ziyadesiyle önemli. o zaman hayırlı olsun, birlikteliğiniz uzuuuun sürsün.
onun dışında kitaplı olan fotoğraf harika. ele bulut konmuş gibi.

Unknown dedi ki...

Yeni lensin hayır, uğur ve bol ışık getirsin monşer...

www.macerakitabim.com dedi ki...

Hayırlı, uğurlu olsun:)
darısı başımıza :))))
Bizim de olur inşallah bir gün:)

FKH dedi ki...

@hypnos

aslında yeni alınan bir lens gerçekten de önemli :) lakin bu lens 50mm olunca biraz daha önem arzetti. teşekkürler..

@Methods

bilmukabele efendim :/ bol ışık bu lensin doğasında olmalı. en azından ben öyle biliyorum :p

@Özlem Öztürk

olur efendim olur. gerçekten de çok komik fiyatlara sahip olunuyor 50mm'ye :) teşekkürler

Must. dedi ki...

Hayırlı olsun.
1.4'ü var bende de. Çok maharetli (:

FKH dedi ki...

@meren

selam meren. ben senin günlükte okuduğuma emindim. yalan yok bu yazıyı yazarken de girip senin günlükte aramaya erindim :) meğer sen değil de başkası yazmış. hemen editledim zaten yazıyı. sağol o kadar arayıp düzelttiğin için. yine de kendime o kadarını bile hatırladığım için biraz olsun gururluyum :p (yersen tabi)

lens için de teşekkür ederim. kesinlikle gerekiyordu. malum lens konusu baya bir masraf. şuan tr'de baya ucuz fiyatlara satılmaya başlandığını duyunca hemen alıyım dedim. sağolsun kendisi de hayır demedi. geldi kollarıma. ama sana olanın bana da olması için baya bir zaman var gibi. ha oldu da ilerde böyle bir durumla karşılaştım. kulaklarını çınlatırım valla.. :)

Syhn dedi ki...

darısı başıma :D

lunawar dedi ki...

bu lensi ilk aldığımda işe bile giderken onu pamuklara sarıp cemime koyup ara sıra elimi cebime atıp sevmek istediğimi hatırlıyorum.. hayırlı olsun:)

kitiarauthmatar dedi ki...

en çok sevdiğim bu lensimi fEE hatasından dolayı kullanamıyorum, çok üzgünüm forumlarda çeşitli çözüm önerileri vardı denedim ama olmuyor :( başınıza gelmişliği var mıdır? ne yapsam düzelir? :(

FKH dedi ki...

@nhanthrielle

merhaba. söylediğiniz hatayı daha önceden yaşamadım lakin; duymuşluğum var. lenslerde sıklıkla görülen hatalardan. internette kısa bir araştırma yaptığımda şu siteyi buldum. ingilizce bir kaynak ama yardımcı olacağını umuyorum. forum sitelerinde de yardımcı olacak linkler eminim vardır. umarım yardımcı olabilmişimdir. kolay gelsin..

http://loeki.tv/log/archives/85-FEE-error-on-Nikon-DSLR-fixed.html

kitiarauthmatar dedi ki...

teşekkür ederim, burdaki çoğu öneriyi uyguladım zaten olmadı, bugün bu işlerden anlayan bi adama götürdüm D7000le bu lensin uyumlu olmadıgını söyledi, sat sen bu lensi dedi :(

FKH dedi ki...

@nhanthrielle

rica ederim. yalnız nasıl bu lensin D7000'e uygun olmadığını söyler ki? bildiğim kadarıyla D7000'in üzerinden af motoru var. olmasa dahi 50mm lensin uygun olmadığı bi makine olamaz! sen bence ona kulak asma. her türlü kullanırsın bence. tanıdığım başka biri varsa o makinede dene. aynı makineden bulursan daha iyi olur tabi. bol şansa..

Adsız dedi ki...

çok performanslı bir lens gerçekten ama malesef benim gövde de af yok :(

Adsız dedi ki...

Aynı lensi yıllar önce almıştım ben de. Kesinlikle hayranlık uyandıran ve bana "olsun varsın d90'ım yok ama 50 mm f1.8D lensim var" dedirten bir tercih. Gece çekimlerinde 1.8 diyafram aralığı ile alınan bukeh efekti ise insanı kendinden geçirmekte :)

Fatih ALHAN dedi ki...

Paylasım için teşekkürler :)

Phenasi Quereem dedi ki...

500 mm ile amcik close up yapmak ve macro cumshoot attırmak istiyorum, bu elli milimi alıp sonuna sıfır koysam olur dimi? nik kor zik kor lens neticede

FKH dedi ki...

@Phenasi Quereem

bunu daha önce yapan duymadım. yaparsan bizi de haberdar et..

Adsız dedi ki...

oZzy moved away some time ago, I miss his cock, and I'm always hungry for sexual intercourse.
FUCK MY PUSSY!

Feel free to visit my web blog: hcg injections

bodrum emlak dedi ki...

nikon kalitesi farklı oluyor :)

Bodrum Emlak dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler

Adsız dedi ki...

çok performanslı bir lens gerçekten
Alanya Emlak

Adsız dedi ki...

Paylasım için teşekkürler :)
Bodrum Emlak

Unknown dedi ki...

çok performanslı bir lens gerçekten

Muğla Emlak

Yorum Gönder

hani duşa girersin de su ısınana kadar geçen süre içinde yaşadığın üşüme vardır ya?

hahh işte o anlarda aklına takılan bir yorum olsun..