dünyanın sonuna gidip uçurumun kenarından yeryüzüne bakmak

.

bazı hikayelere devam etmek aslında onları tekrar yaşamak gibi. sürekli aynı masalı çocuğuna anlatan anne tadında. onun uyumasını istemekten öte, izlemeyi yeğleyen. onun mamasının sıcaklığını elinin üzerine döküp anlamaya çalışan anneler bunlar. hazır bezlerin icat edilmediği dönemlerde o naylon bezleri yıkayan, sobada ısıttığı  suyla bir de. soğuk çeşme suyuyla..

konu buraya nereden geldi bilmiyorum; lakin fırsat buldukça yazmamdan olsa gerek araya giren zamanda yaşadıklarım anlatacaklarımı da etkiliyor. (bkz: ben bugün bunu gördüm)

irlanda'nın üzerimdeki yükünü atma zamanım geldi de geçiyor. döneli neredeyse bir aydan fazla olacak; ama ben halen bitiremedim irlanda'yı. kısaca bu son yazı, irlanda hakkında. hilal ve david'ten ayrıldıktan sonra, onlara ortalama üç saat süren bir seyahatle cliffs of moher'e ulaştım. iş bu yazı da orası için yazıldı efendim; irlanda'nın en güzel kayalıklarına yani..



irlanda'nın en batısında, dünyanın en sonundadır burası. insanların aklına irlanda deyince ilk gelen her zaman guiness ise, ikinci gelen de hep cliffs of moher'dir. atlantik okyanusu'na dönüktür yüzü. irlanda'nın dublin'den sonra turist çeken en popüler mekanı aynı zamanda. mevsim farketmeksizin senenin her dönemi yüzlerce tur otobüsü görmek mümkün. doğasına ve kültürüne önem veren her millet gibi irlandalılar da burasını çok güzel korumuşlar. girişi 3€ gibi komik bir ücret (öğrenci kartınız varsa). bu fiyata araba park yeriniz de dahil aynı zamanda. içinde size burayı anlatan bir müze ve fotoğraf galerisi, cafe ve restorant da mevcut. (free internet de var. hihi)


aslında fotoğraf çekmek için bir geniş açı, bir de zoom lense ihtiyaç duyan fkh; zoom lensini daha alamadığı için biraz buruk ve hüzünlüydü bu seyahatte. cliffs of moher'de de bunu bir kere daha yaşadı. ağladı, ağladı, çok ağladı.. (diye duydum ben)


yükseklik korkusu olanlara tavsiye etmem şahsen. çünkü hakikaten insanın başını döndüren bir havası var buranın. kayalıkların boyu kimi yerlerde 164 m'yi buluyor. (bkz: küsürlü sayı veriyim de salladığım belli olmasın)  benim pek ilgimi çekmese de "harry potter and half-blood price" filminde de kullanılan bir mekan olması hasebiyle pek bir ünlenmiş filmden sonra. 'ah çılgın harry! nasıl da uçuyor o çalı süpürgesiyle değil mi?' 


normalde böyle bir şey yok tabi! yani öyle çalılıkların üzerine çıkıp gezmek filan. bu fotoğrafın üst kısmında gördüğünüz kişi ya da kuruluşlar tamamen hayal ürünüdür yani. ta ki görevli gelip; "inan lan aşağı! getirmeyin beni oraya.." diyene kadar. (hayır bana dedi oradan biliyorum)


dediğim gibi bu doğal alan belirli bir sınırla çevrili. yalnız insanlar sınırları zorlamak için elinden geleni yaptığından, bu sınırlar biraz daha genişlemiş. dikenli tellerin altından atladıktan sonra sizi çok farklı bir dünya bekliyor. işte bu yüzden de bundan sonraki fotoğraflar biraz daha ürkünç! sonra "yok ben duymadıydım", "valla ben fotoğraflara bakıp geçiyorum, yazıları okumadım" filan demeyin. -ki yapanlar var biliyorum, hepsinin raporları geliyor bana-


dikenli tellerin ardında böyle bir manzara var işte. insanların yürüdüğü kayaların oraya doğru gittim ben de. macera aradığım için filan değil; "sadece ne varmış orada bi' bakıyım hele" dediğim için. en son bunu evin kilerine girmeden söylemiştim, annem terlikle kovalamıştı. çocukluk işte..


insanlar uçurumun kenarına geldiklerinde aşağı bakmak için kayalıkların kıyısına doğru ilerliyor. bu işin en stresli kısmı da bu zaten. en kenardan aşağı bakmak emin olun çocuk oyuncağı. ama o kenara gitmek! işte bütün mesele bu..

ne yani sen oraya kadar gidip aşağı bakamadın mı fkh? haha korkak, korkak..
diyen arkadaşlara birazdan günlerini göstereceğim, beklesin onlar. ondan önce bir kaç fotoğraf daha..


küçükken mahalledeki en yaramaz çocuklardan biriydim üzerinize afiyet. yalan yok, bir çok kişi eve gelip şikayet ederdi beni anneme. lakin bu yaramazlığın bazen de faydaları vardı. evinin anahtarını kapının üzerinde unutup dışarı çıkan yurdumun saf anaları, kapıyı açmam için beni açık pencerelerin birinden içeri salarlardı. kendimi rehine kurtarmak için eli silahlı adamların dolu olduğu eve girer gibi hisseden ben (hisse gel), girip kapıyı açardım. beni çok yaramaz diye anneme şikayet eden; o otoyol kenarında ebegümeci toplayan yurdumun cefakar anneleri, kapıyı açar açmaz "afferin benim oğluma, maşallah nasıl da maharetli" deyip bayramdan kalma bir şeker bile vermeden geri sokağa gönderirlerdi. lafı şuraya bağlıcam; ben de gittim dünyanın sonundaki o uçurum kenarına. hem bi' kere bile korkmadım. yaa!


şu amerikan filmlerinde, filmin asıl çocuğuna okulun kabadayısı "korkak tavuk" deyince bizimkinin kafası atar ya; işte onun gibi bir şeydi benim ki de. gerçi kimse bana "korkak tavuk" demedi; lakin ben varımı yoğumu ortaya koyup gittim oraya. (yazar burada az da olsa korktuğunu belli etmemek için "varımı yoğumu" kelimesini kullanıyor)


uğur'un (ki sadece iş arkadaşları ona "sutyen kullanmayan memeli hayvan" der) kendini çektiği fotoğrafları da gördükten sonra bu yazının da bittiğini rahatlıkla anlayabiliriz sanırım. böyle geçti efendim irlanda'nın en güzel yerlerinden birindeki maceram. böylelikle irlanda ile alakalı anlatacak bir şeyim kalmadı, detaylar dışında. onlar da zaten işin raconu; yediğim, içtiğim hesabı..

sırada iskoçya var, edinburg daha doğrusu. sonrasında neresi oluru konuşmaya başladım ben. zamanı gelince size de söylerim. 

işte böyle efendim; dünyanın sonuna gidip uçurumun kenarından yeryüzüne baktım. gördüklerim bunlardı, çektiklerim de..

nefesimi tutuyorum şimdi ben, ne kadar tuttuğumu siz sayın diye. 

şimdiden baya bi' oldu haberiniz olsun..




32 fikre tercüman olmuş:

aslı & aslı dedi ki...

bu sefer dayanamadım artık yeter!tamam geziyorsun,resim çekiyorsun,anlatıyorsun ama biraz bizi de düşün.kıskanıyorum ben yeter hakkaten yeter.biraz daha ileri gidersen sana kötü laflar söylicem.şaka şaka :) çok beğendim ben bu yazıyı.çokhzel..

gaia ve uranos dedi ki...

kalbim ağzımda attı seni uçurumun kenarında görünce, yalan diyemem sana..
orda olsam ne yapardım bilmiyorum..
hep yaz, hep resimle güzellikleri sen yine de korkmadan hayalci. biz korkumuzu göğsümüzde bir mücevher gibi taşırız..

not: harry çalısüpürgesine binmez, onun süpürgesi bir ateşokudur, tüm zamanların en hızlı süpürgesi! biraz saygı! biraz SAY-GI!!:)))

hypnos dedi ki...

-rüzgar çıldırmış, kayacı ne hale getirmiş!!
-haha harika yine alfonso görev başında.
-iskoçya'yı en büyük merakımla bekliyorum. konuyu biliyorsun, seçeneklerimiz arasında. çok gez, çok yaz:)

FKH dedi ki...

@aslı&aslı

bu kıskanma olaylarına bir çözüm bulmam lazım artık :) aslında kıskanılacak bir şey yok ama yine de siz böyle söyleyince emin olun ki üzülüyorum. siz de yapın bi plan ben elimden geldiğince yardım ediyim. bu olmaz mı?

@Hayal Meyal

linke tıklayınca benim için en güzel kategoriye aday olduğumu gördüm. çok güzel bir çalışma olmuş ne yalan söyliyim heyecan yaptım.

@gaia ve uranos

harry'e saygımız sonsuz ama ben son filmine gittim elinde bi çalı süpürgesi uçuyodu ordan oraya. dedim sanırım bunların aylık akbili de bu. yoksa bi yamuk olmaz bizden harry'e. düşün o kadar. teşekkürler güzel duygular için..

@hypnos

şu iskoçya yazısına iyi çalışmam lazım sanırım. yoksa birileri beni çok kötü benzeticek bu belli oldu. sizin plan için bir yardım niteliğinde olacak. söz..

Adsız dedi ki...

Öldürseler gitmem,gidip de bakmam oraya,milyon dolara belki...

Sahi bi' şeker de mi vermezlerdi, bak şu cimrilere. Benim annem verirdi be!

"..hazır bezlerin icat edilmediği dönemlerde o naylon bezleri yıkayan, sobada ısıttığı suyla bir de, soğuk çeşme suyuyla.." demişsin, kardeşimden hatırlarım. Ama en çok "yatılı misafir geldi mi..."diye başlayan bir ciklemen vardı geçenlerde, ona bayıldım. Tam anlamıyla. Mecazi anlamının tam anlamıyla:)

Dipnot; işte onun için “sıcağı sıcağına anlatmak” gibi bir şey icat edilmiş. Ama neyse, biz çekeriz nazını, istediğin zaman anlat:) N.Narda

meren dedi ki...

O resimlerine bakıp giden, yazıları okumayanların raporlarını kim veriyorsa sana bana da versin. Param yok ama gönlüm zengin.

Bu arada bu uçurumlar bana Hawai'i'dekileri hatırlattı: http://meren.org/wp-content/gallery/hawaii/hawaii-66.jpg

Fakat bunlar kesinlikle çok daha yüksekmiş. Süper.

FKH dedi ki...

@meren

normalde raporların dışarı sızdırılması konusunda biraz ciddi çalışıyoruz; ama bu seferlik bir istisna gösterelim. çünkü senin de "Restlekak" ile başın baya bi' dertte gördüğüm kadarıyla. bu arada senin fotoğrafa baktım, evet buralar çok daha yüksek. böyle üç adam boyu kadar filan :/ bühüü bissürü..

G R İ ❥ dedi ki...

irlanda cok guzel ama favorim iskocya ..

ki intihara meyilliysen eger oralara gitmemek lazim : ))

FKH dedi ki...

@N.Narda

sen onu bunu bırak da seçtiğin fotoğrafa yazdığın yazı nerede onu söyle? yükseklik korkusu filan çoğu insanda var, normali zaten gitmemek. ben norrmal olmayanı yapıyorum..

@Lô-Lâ

kesinlikle iskoçya intihar konusunda bir numaralık mekan. yani gittim, gördüm, yazıcam diye söylemiyorum ama insanların neden ölmek için orayı seçtiğini anlıyorum. bundan sonra iskoçya yazısını yazacağım. umarım kimseyi intihara teşvik etmem :/

G R İ ❥ dedi ki...

Merakla bekliyoruz efenim ..

Fırat dedi ki...

Seni tebrik ediyorum zira Clifflere bir kaç kez gitmeme rağmen bir kez bile aşağı inmeye cesaret edemedim. Ayrıca çok yağmur ve rüzgar olunca bir kaç görevli bulunduruyorlar insanların ileriye geçmemelerini sağlamak için ki ayrıca o geçtiğin tüm yerler özel arazi, girerek suç işlemişsin FKH kardeş :D

FKH dedi ki...

@Fırat

içimizdeki irlandalı'da geldiğine göre takım tamam :) dediğin gibi hava kötüyken görevliler olduğunu gördüm oradaki fotoğraflardan. lakin özel arazi filan dinlemedi hiç kimse. ben oradakilerin peşine takılıp geçtim diğer tarafa. sürü psikolojisi anlıcan. gelme üstüme.. :p

ser_up dedi ki...

Mrb kıskanmak değil benimkisi sadece senin adına sevinmek ve bi süre sonra kendiminde buralara gidip, oraları görüp, yemeklerini yiyip, insanlarıyla tanışmak istemek.. Henüz yurtdışına çıkmamıs bi insan olarak geleceğmde rota mı belirleyecek bi blogla karsılasmak beni mutlu etti... sevgiler... artık takipçinim... (yazılanı okumaktan çok resimlere bakaraktanda olsa :P)

ser_up dedi ki...

http://sser-up.blogspot.com/ bu arada belki uğramak istersin... ;)

Adsız dedi ki...

Anormal olduğunuzu tüm dünya biliyor. zaten:)

Fotoğrafa mı yazı, yazıya mı fotoğraf bakacağız:)Bu iş aceleye gelmez,dinleniyor. N.Narda

Adsız dedi ki...

nefis.

kayaya gelince... giderim ki ben o uç noktaya!

earinna

New York Muhtari dedi ki...

resimlere bakarken basim dondu...sen nasil gulerek cektin o resimleri :-))

Sagol bu arada Guney'in sitesini bana tanistirdigin icin...

Adsız dedi ki...

Sen de yazıları beğenmedin galiba:) N.Narda

New York Muhtari dedi ki...

selam tekrar bu arada Guney Bermuda'ya gitmeden tanistik.. :-)

FKH dedi ki...

@NYM

selamlar. güney söylemişti müsait olursak görüşeceğiz diye. çok sevindim sizin için. uzak yerlerde böyle aynı zevkleri, aynı şeylere merak salan insanlara ön ayak olmak güzel benim için de.

güney bermuda'dan dönsün bakalım, neler getircek yanında :) merak ediyorum..

New York Muhtari dedi ki...

eminim harikulade fotograflar ile doner..

Yakin bir zamanda kostumlu bir partiye gidecegim, genelde bu tip yerlerde fotograf icin inanilmaz imkanlar cikiyor, ona da soyledim gelecegini soyledi.. Bakalim denk getirirsek, ayni mekandan iki farkli bakis acisini gorursun..Haber veririm sana..

Murat Köker dedi ki...

Muhteşem bir manzara.

ilmiraggio dedi ki...

burasi harikaymis, ama ben ayni yerde fotograf cekip cekilebilir miydim? hmmm pek sanmiyorum ama görülmesi gereken yerlere ekledim burayi;)

Unknown dedi ki...

Merhaba, İrlanda'ya 2011 eylül ayında eğitim için gittim 1 sene boyunca kaldım..
Bloğunuzla guinnes ile ilgili birşeyler ararken denk geldim, okurken hissettiklerinizde kendimi bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim.. Hislerinizi fotoğraflar eşliğinde bu kadar güzel dile getirmeniz beni, İrlanda'ya tekrar götürdü ve getirdi. Bana orayı ne kadar özlediğimi fazlasıyla farkettirdiğiniz aslında. Orası gerçekten bir cennet. Çok şey var söylenecek ama size çok teşekkür ediyorum bu içten anlatımınız için..

FKH dedi ki...

@Gizem Değirmencioğlu

selam Gizem. irlanda'da bulunan birilerinin yazılarımı okuması gerçekten de çok güzel. en azından ne hissettiklerimi daha iyi anlıyorlar. oranın havasını solumuş, insanını tanımış birilerinin bunları okuması çok farklı bir hismiş. ben de yavaş yavaş anlıyorum.. dediğin gibi çok güzel bir ülke. bir kere ayak basanın tekrar basmak istediği nadir ülkelerden. aklımda hala yaşadıklarım var ve hepsi inanılmaz güzel şeyler. teşekkürler yorumun için. umarım tekrar ayak basma şansımız olur irlanda'ya..

Adsız dedi ki...

I am no longer certain where you're getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or working out more. Thank you for excellent information I was looking for this information for my mission.

My webpage :: how to get followers on instagram

Adsız dedi ki...

If you arе going fοr most excellent сontents lіke myself, only
paу a viѕit this web site eνerуday
because іt offers quality cοntents, thanks

Here is my blog pоst: new york travel guides

başakşehir çilingir dedi ki...

çok başarılı bir tanıtım olmuş hocam elinize saglık

Kale Kilit Çilingir www.kalekilitcilingir.com dedi ki...

bahçeşehir çilingir tesekürler saygılar

Bahçeşehir çilingir dedi ki...

Harika bir paylaşım

bahçeşehir çilingir dedi ki...

Acil çilingir hizmetleri

Ev ya da iş yerleri ile beraber araçlar gibi pek çok durum karşısında anahtarcıya ihtiyaç duyulabilir. Dışarıda kalındığı zaman ya da gerekli yere gerilemediği durumlarda, profesyonel çilingir hizmeti ön plana çıkar.
tepecik anahtarcı
 Bunu kurumsal hizmet çatısı altında gerçekleştirilen tepecik tepekent muratcesme catalca çilingir hizmeti, firma bünyesinde güvenli şekilde sunulmaktadır. 7/24 ne zaman isterseniz site üzerinden destek alabilir ve bulduğunuz bölge itibariyle en iyi hizmeti elde edebilirsiniz.

 Anında Tepecik Çilingir Hizmeti

 Unutkanlık günlük yaşamda yaşanılan en istenmeyen durumlar içerisinde gelir. Özellikle anahtarı unutmak ya da kaybetmek çoğu zaman gün içerisinde zaman kaybı yaratır. Böyle durumlarda vakit kaybetmemek için Kumburgaz anahtarcı olarak hemen site üzerinden destek elde edebilirsiniz. Tüm farklı anahtar sistemleri için amaca uygun profesyonel hizmet sunulur. Motorize olarak araçlar vasıtasıyla bulunduğunuz bölgeye hemen Uzmanlar gelmektedir.

 Her Amaç Altında Çilingir Hizmete

Tepecik anahtarcı  Kilitli kapı açımı, araba, kasa kilitleri ve montaj gibi birçok hizmeti bu güvenilir firma bünyesinde elde edebilirsiniz. Konusunda tecrübe sahibi ustalar eşliğinde anahtar kopyalama ve benzeri gibi farklı hizmetler de sunulmaktadır. Üstelik bütün bu hizmetler 7/24 nerede olursanız olun sağlanıyor.

 Özellikle kapıda fazla beklemeden dakikalar içerisinde çilingir hizmeti sayesinde içeri girebilirsiniz. Yılların getirdiği tecrübeyle birlikte önemli referanslar doğrultusunda, hızlı ve profesyonel destek sunulmaktadır. Her tür teknolojik anahtar ve çilingir hizmeti, konusunda tecrübeli uzmanlar ışığı altında ele alınmaktadır.

Beykent Çilingir dedi ki...

Beykent Çilingirler, her zaman güvenilir bir çalışma prensibine sahip olarak hizmet verirler. Beykent çilingir konusunda da bu tip tavır takınan kişilere denk gelebilmek olasıdır. Kilit ve anahtar konusunda destek veren ustalar olarak tabir edilmektedir. Kilitli alanların ya da eşyaların açılmasında ve yeniden işlevini yerine getirmeye başlamasında çilingir hizmetleri son derecede ideal bir çözüm olacaktır. beykent çilingir zamanda da bozulan kilitleri tamir etme ve açılmayan kilitleri açma gibi işlemleri büyük oranda kolay bir biçimde gerçekleştirebilecektir. İstenmeyen durumların önüne geçmek için çilingirlere gerek duyulmaktadır. Kaliteli hizmetleri sağlaması bakımından oldukça etkili olmalarının yanı sıra kısa süre içerisinde istenen etkiyi yaratabileceklerdir. Bu aşamada da ne kadar güvenli olduklarını da ortaya koyabileceklerdir. beykent anahtarcı Hizmeti Anahtarcı olarak da bilinen çilingirlerden her zaman yararlanmak mümkün olacaktır. Beykent anahtarcı Links to an external site.adı altında da destek veren bu profesyonel kişiler doğrultusunda da tüm sorunları giderebilmek muhtemel olacaktır. Profesyonel hizmetlerini ortaya koyarak, kısa bir süre içerisinde etkili çözüm önerilerini sunmaktadır. Anahtarcılık konusunda destek vererek, tüm çilingirlere gereken hizmetleri alabilmek adına yönelme durumu da ortaya çıkabilmektedir. Çilingirler sayesinde bu süreç devamlı olarak basit bir hal alabilecek ve tam anlamıyla kişilerin bekledikleri gibi bir netice almalarını da sağlayabilecek yönde bulunacaktır. Sürekli olarak aktif olan çilingirlere günün her bir saati içerisinde erişebilmek de kolay bir biçimde gelişebilecektir. beylikdüzü anahtarcı Hizmet Fiyatı Çilingir desteği herkese maliyetli gelebileceğinden ötürü gerek görülmedikçe tercih edilmeyen hizmetler arasında yer almaktadır. Ancak beylikdüzü beykent Bizimkent Adakent yakuplu kavaklı Gürpınar dereağzı büyükçekmece

Yorum Gönder

hani duşa girersin de su ısınana kadar geçen süre içinde yaşadığın üşüme vardır ya?

hahh işte o anlarda aklına takılan bir yorum olsun..